Åtalade för SD-misshandel släppta

De tre kvinnor som åtalats för grov misshandel av Sverigedemokraternas pressekreterare och hans sambo på nationaldagen släpptes ur häktet i dag efter förhandlingar vid Södertörns tingsrätt.

Enligt rätten föreligger fortfarande sannolika skäl till att de begått brotten men inte tillräckligt för att hållas häktade.

Ett glädjande besked, enligt en av de misstänkta kvinnornas advokat Nils Tegman:

– Hon har haft en påfrestande häktningstid i flera veckor i sommarvärmen, skild från nära, kära och kamrater. Så hon blev väldigt lättad att kunna komma ut i kväll och tillbringa den närmaste tiden på fri fot i alla fall, säger Nils Tegman.

Nu sade tingsrätten att det fortfarande föreligger sannolika skäl, men inte tillräckligt sannolika för att hålla dem häktade. Vad betyder det?

– Föreligger det inte nu sannolika skäl tyder det på någon sorts frikännande dom. Det är också en utgång som jag har svårt att hoppas på, att alla tre tilltalade frikänns har jag svårt att tro.

Majoriteten av de besökare som följde dagens rättegång från åskådarplats applåderade spontant efter beskedet om att de tre misstänkta kvinnorna mellan 20 och 25 skulle släppas. Enligt åklagaren har de alla deltagit i en grov misshandel av Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen och hans sambo på en tunnelbanestation i Stockholm under nationaldagsnatten. Bland annat med hjälp av ett knogjärn.

Åklagarsidan hävdar att de åtalade har kopplingar till den extrema vänsterrörelsen och att brottet är politiskt. Han yrkar på fängelsestraff för samtliga.

Men de tilltalade sa alla under dagens förhör att de är oskyldiga och att de inte har något som helst intresse för den autonoma vänstern.

Dom meddelas den 22 juli, om två veckor.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se