Elbolag förnekar ansvar för kunder

Krisdrabbade elbolaget Kraftkommission förnekar ansvar för de sextusen kunder som blev av med sina avtal med bolaget då bolaget fick betalningsproblem och åkte ut från elbörsen Nordpol där all el handlas upp av bolagen. Nu kräver Konsumentombudsmannen via en grupptalan hos Allmäna reklamationsnämnden att bolaget ska betala skadestånd.
– VI har hela tiden haft den inställningen att Kraftkommission inte är ersättningsskyldiga, punkt slut, säger Per Erik Östlund, vd för Kraftkommission och avvisar alla skadeståndskrav. Varför det? – Konsumentombudsmannen kan inte på någon grund utkräva någon ersättning från bolaget. Konsumentombudsmannen har gått till Allmänna reklamationsnämnden och begär att krisdrabbade elbolaget Kraftkommission betalar skadestånd till sina före detta kunder. Bolaget fick ekonomiska problem och ställde in sina elleveranser i december förra året. Om Kraftkommission bestrider Konsumentombudsmannens förslag om skadeståndets utformning kan ärendet ändå bli långdraget. Kommer Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentombudsmannen inte överens med Kraftkommission kommer nämnden att fatta beslut i ärendet. Sedan är det upp till Kraftkommission om man vill rätta sig efter detta eller ej, eftersom det inte finns någon formell skyldighet att följa nämndens rekommendation. Kraftkommission anser sig i dagsläget inte ha något ansvar för sina före detta kunder, vare sig juridiskt eller moraliskt. – Ja moral och moral…vi följer den lagstiftning som finns, punkt slut. Så någon ersättning till era före detta kunder kommer ni inte att betala ut? – Et finns ingenting i lagstiftningen som säger att vi är ersättningsskyldiga gentemot dessa kunder. Men okey, vi kan för att få bort frågan från agendan ingå en frivillig uppgörelse, men det avstår ju Konsumentombudsmannen från.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".