Ännu värre studentbostadsbrist i höst

I dagarna får alla som sökt en utbildning vid landets universitet och högskolor besked om de har blivit antagna. Men det är inte säkert att alla som blir det kan påbörja sin utbildning. Det blir nämligen svårare att hitta en studentbostad i höst, eftersom fler vill studera.

Och situationen är värst i de stora städerna. Nicke Grundberg, ordförande i Stockholms studenters centralorganisation, är oroad.

– Vi tror att vi står inför en explosion. Köerna kommer med all sannolikhet vara rekordlånga om en månad och ingenting tyder på att den situationen kommer att förbättras under resten av året. Vi märker att oroliga studenter börjar ringa till oss redan nu. Det är studenter som är väldigt glada över att ha kommit in på sin drömutbildning, men som samtidigt är väldigt oroliga över att de ska behöva tacka nej till den utbildningsplatsen för att de inte kan få tag på en bostad, säger Nicke Grundberg.

Josefin Björndahl och hennes sambo ställde sig i studentbostadskö redan när de var 17 år. De ville egentligen flytta ihop direkt efter gymnasiet, men de hade för få ködagar. Efter 3,5 år i kö fick de till slut en trea på Lappkärrsberget i Stockholm för två år sedan.

– Det kändes som ett lyckokast när vi fick lägenheten, så då var det bara att tacka ja på en gång, det gick liksom inte att vänta, säger Josefin Björndahl.

Inför höstterminen väntas bristen på studentbostäder bli ännu större än vad den är på flera håll som en följd av att antalet studenter ökar. Det beror främst på arbetslösheten och att stora årskullar nyligen gått ut gymnasiet.

Redan nu, innan antagningsbeskeden kommit, ökar efterfrågan på studentboende i hela landet och långa köer blir ännu längre. Det visar en rundringning som Svenska studentbostadsföreningen gjort.

Flera mindre städer har fortfarande bostadsgaranti för studenter, men i Göteborg har till exempel kötiden fördubblats jämfört med förra året och är nu den längsta på fem år.

Där, precis som i Stockholm och Lund, får man vänta i runt ett år på ett korridorsrum.

Bostadsbristen kan få konsekvenser, menar Kåre Bremer, rektor på Stockholms universitet som i år fått 15 procent fler sökande.

– Jag kan föreställa mig att det finns de som avstår från Stockholms universitet på grund av bostadsproblematiken, säger Kåre Bremer.

Drygt 60 000 personer har sökt till Stockholms universitet och var fjärde sökande är från andra delar av landet. Men även om andelen antagna inte kommer att motsvara den här ökningen kommer fler än förra året att få börja på en utbildning.

Tror du att ni går miste om duktiga studenter?

– Tyvärr tror jag att vi gör det. Vi försöker driva på så att det blir fler studentbostäder. Och visst har det hänt en del, men det behövs ännu mera, säger Kåre Bremer.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se