Kina-oro påverkar grannländer

Uppdaterad 11:34

Oroligheterna i Xinjiang-regionen i västra Kina hotar att få återverkningar i grannländerna, de tidigare sovjetrepublikerna i Centralasien där det bor många uigurer. Bland annat förbereder man sig på att ta emot flyktingar.

Det bor ungefär en halv miljon uigurer i de centralasiatiska länderna, framför allt i Kazakstan, men också i Kirgizistan och Uzbekistan. Inga öppna protester har rapporterats, men under ytan är nu oron och vreden stor över vad som händer i Ürümqi i Xinjiang.

Uigurerna anlände från Kina så sent som på 1940-talet och det finns fortfarande omfattande kontakter. De dominerande folken i Centralasien är även de av tradition muslimska och av turkiskt ursprung så det finns täta beröringspunkter. Myndigheterna i Kirgizistan säger att de förbereder sig på vad som kan bli en mycket stor flyktingvåg.

Men för regeringarna i de här länderna är annars oron i Xinjiang en het potatis och de har legat demonstrativt lågt de senaste dagarna. En orsak är att länderna numera har mycket nära förbindelser med regeringen i Kina. Alltsedan Sovjetunionen föll samman har Kina utsträckt sitt inflytande över regionen och det gäller både ekonomi och politik, så att utmana Peking är inte att rekommendera.

Kina importerar bland annat stora kvantiteter olja och naturgas därifrån och rörledningarna passerar sedan genom Xinjiang-regionen. Centralasien är även utan konflikten i Ürümqi ett oroligt område med auktoritära regeringar och islamistiska väpnade grupper.

Kina har tillsammans med länderna i området och Ryssland haft en stor gemensam militärövning där man förberett sig på att bekämpa just vad man kallat separatister. Även Ryssland har en kortare gräns till Xinjiang, det ryska utrikesministeriet har kommit med ett fåordigt uttalande där man säger att oroligheterna är en intern kinesisk angelägenhet.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se