Samarbete om nya Lissabonprocessen

Den nästa år tio år gamla Lissabonprocessen som skulle göra EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi får nästa år en fortsättning. En ny strategi ska utformas och då spelar Sverige och Spanien huvudrollerna.

Den nya Lissabonprocessen är en av frågorna för det EU-möte för arbetsmarknadsministrar som avslutas i Jönköping i dag. Sverige är det land som förbereder det som komma skall och EU:s nästa ordförandeland Spanien ska till våren nästa år starta den nya Lissabonprocessen.

Trots att Europa inte blev bäst tycker tycker Sveriges arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin att målet att bli bäst ska vara kvar:

– Ja det tycker jag absolut, det finns ingen som helst anledning att vika från det målet. Uppenbarligen måste vi vässa klorna lite till, men det är precis det vi ska göra, säger Sven-Otto Littorin.

Den spanske arbetsmarknadsministern Celestino Corbacho säger att ingen kunde förutse de finanskriser som varit. Nu handlar det om utbildning, att skapa nya jobb och nya produktionsmönster säger Corbacho.

– Samtidigt får vi inte glömma det vårt nya Europa är byggt på - ett välfärdsamhälle som inte konkurrerar med låga löner, säger Corbacho.

Lissabonprocessen var under många år en slags tävling om vem som lyckades bäst. Så ska det inte vara säger den spanske arbetsmarknadsministern

– Jag tycker att Europa ska sluta tävla och konkurrera sinsemellan och i stället samarbeta för att lösa de stora problem som finns, säger Celestino Corbacho.

Och Sven-Otto Littorin vill mer än gärna understryka det samarbete som nu finns mellan den svenske moderaten och den spanske socialisten.

– Det låter som ljuv musik i våra öron. Den ekonomiska krisen känner inga partifärger och den känner heller väldigt få landsgränser, säger han.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se