Arbetslösa får vänta länge på ersättning

Uppdaterad: 15:23
Den som blir arbetslös måste vara beredd på en lång väntan på ersättning från a-kassan, ända upp till fyra månader. Det är inget regeringen direkt har ansvar för, säger arbetsmarknadsministern.

Den sista mars blev Martin Hansson av med jobbet på Volvo lastvagnar i Göteborg. Det tog 79 dagar till den första utbetalningen.

– Jag fick leva på slutlönen, det kom semesterersättning och sådant. Det gjorde att jag fick ta alla pengar som jag hade tänkt att lägga undan för att ha i fall något skulle hända. Just nu har jag ingen sådan buffert för a-kassan är inte så hög och jag har fått leva upp det sparkapital som jag hade då. Jag måste sälja min bil, investeringar som jag hade tänkt göra i mitt hem får jag skjuta på framtiden och semester är inte att tänka på heller.

Martin Hansson fick vänta i två och en halv månad på sin arbetslöshetsersättning. Andra får vänta mycket längre, visar junistatistiken från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. De bästa kassorna har handläggningstider på mellan fyra och sex veckor.

Det tar däremot 14 veckor för Småföretagarnas och Elektrikernas arbetslöshetskassor att betala ut ersättningen till hälften av sina arbetslösa.

Längst väntetider har den fristående arbetslöshetskassan Alfa. Det tar 16 veckor, nästan fyra månader, innan hälften av dess arbetslösa fått ut sin ersättning. Så har det varit i ett halvår.

Anette Lind, kundtjänstchef på Alfa-kassan berättar att många medlemmar reagerar starkt när de hör om handläggningstiderna.

– Många bli förstås förfärade för det här är ju det viktigaste i ens liv, att man får pengar för att kunna försörja sig. Folk blir förtvivlade många gånger.

En förändring är dock på gång, säger hon. Sedan förra året har kassan fått 75 procent fler ärenden och man har fördubblat antalet anställda till 200.

Det är dock först efter sommaren, framåt hösten som det väntas leda till kortare handläggningstider, säger Anette Lind.

Vad säger Alfa-kassan till de medlemmar som inte klarar fyra månader utan pengar?

– Det är jättesvårt för oss att ge råd överhuvudtaget för vi vet inte vad människor har för möjligheter runt omkring sig, så vi kan inte hänvisa till andra utan vårt uppdrag är verkligen att se till att lösa situationen för personen så fort som möjligt så att de får ett beslut på sitt ärende.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Det kan dröja så länge som fyra månader innan arbetslösa får sin ersättning från a-kassan, men det är inget som regeringen direkt har ansvar för, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, eftersom regeringens förslag om a-kassor inte gick igenom. Lyssna på Herman Melzers intervju med ministern ovan.