Fyra döda vid gisslandrama i Saudiarabien

Minst tre islamister och en polis dödades i dag i ett gisslandrama på ett sjukhus i södra Saudiarabien. Sjukhuset ligger i ett område som var hemvist för några av flygplanskaparna i 11 septemberattacken.
Redan i morse försökte saudisk polis gripa en grupp efterlysta beväpnade islamister i provinsen Jizan i den sydvästra delen av Saudiarabien, ett område som är känt för att vara ett fäste för militanta islamister. Men de misstänkta lyckades fly och tog sig så småningom in på ett sjukhus där de tog gisslan i ett försök att komma undan. I den eldstrid som följde dödades minst en polis och tre av de efterlysta. Men två greps och enligt hittills tillgängliga uppgifter klarade sig gisslan oskadd. I en officiell saudisk kommentar sägs att en av de gripna är saudisk medborgare och han finns med på en lista över misstänkta Al-Qaida-medlemmar. Al-Qaida-ledaren Usama Bin Laden, som är född och uppvuxen i Saudiarabien, har fortfarande ett starkt inflytande bland de grupper i landet som vill störta det sittande saudiska kungahuset och bryta alla kontakter med väst. Och då i första hand med USA. Och några av de saudier som deltog i 11 septemberattacken kom från den militanta Jizan-provinsen där dagens gisslandrama utspelades.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".