Misstänkt för folkmord utlämnas

Den svenska regeringen beslutade i dag att Sverige som första EU-land ska utlämna en man till Rwanda. Mannen är misstänkt för folkmord där.

Amnesty Internationals jurist Madelaine Seidlitz är kritiskt till beslutet.

– Amnesty beklagar att svenska regeringen har tagit det här beslutet.

Hur bedömer du rättsäkerheten för den här mannen om han nu får en rättegång i Rwanda?

– Det stora problemet är möjligheten för den här mannen att få tillkalla egna vittnen. Och vi vet att det är ett stort problem i Rwanda att vittnen inte vågar. Vi vet också att vittnen ha blivit trakasserade, hotade.

Mannen är misstänkt i samband med folkmordet i Rwanda 1994, bland annat för att ha varit med när 28 tutsier dödades i en förort till huvudstaden Kigali.

Justitieminister Beatrice Ask menar att det har skett flera förbättringar i Rwandas rättssystem som gör att han kan lämnas ut.

– Det sker en positiv utveckling i Rwanda som man också ska bevaka, men vi har prövat det här ärendet, som alla andra ärenden, utifrån regler och utifrån de bedömningar och rapporter vi kan få. Vi har lagt ner ett stort arbete och kommit fram till att det är rimligt och att det bör ske en utlämning.

Flera länder har låtit bli att lämna ut misstänkta till Rwanda eftersom FN:s internationella tribunal för Rwanda menar att det inte går att förvissa sig som en misstänkt får en rättvis rättegång där.

Regeringen menar att det kravet går längre än Europakonventionen om mänskliga rättigheter, och därmed behöver Sverige inte bry sig om det, utan kan utlämna ut mannen eftersom grundläggande rättssäkerhetskrav är uppfyllda.

Mannens advokat ska nu anmäla beslutet till Europadomstolen.

Madelaine Seidlitz tycker att fallet ska prövas i Sverige och är förvånad över att Sverige nu blir först EU-land att lämna ut någon till Rwanda.

– Ja, det är olyckligt att Sverige går i bräschen och vi ser ju inte på något vis att det här främjar mänskliga rättigheter eller rättssäkerheten.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se