Guvenörsvalen i Kalifornien skjuts inte upp

Skådespelaren Arnold Schwarzeneggers chanser att väljas till guvernör i Kalifornien ökar nu sedan en domstol i San Fransisco på måndagen beslutat att guvernörsvalet inte ska skjutas upp ett halvår utan ska äga rum som planerat om två veckor.
För en vecka sedan beslöt tre domare i den federala appellationsdomstolen i San Fransisico att guvernörsvalet i Kalifornien skulle skjutas upp till i mars nästa år. Anledningen till det var att en del av rösträkningsmaskinerna är gamla och otillförlitiliga. De är av samma typ som skapade förvirring och kaos vid presidentvalet år 2000. Guvernörsval 7 oktober När nu ytterligare domare kallats in återkallade domstolen sitt tidigare beslut och nu kommer guvernörsvalet att äga rum den 7 oktober. Det betyder att den republikanske kandidaten Arnold Schwarzenegger chanser att vinna har ökat eftersom kroppsbyggaren slipper debattera sitt poliska program. Ställer bara upp på en debatt Schwarzenegger ställer bara upp i en enda debatt med sina motståndare den äger rum på onsdagskvällen och Arnold Schwarzenegger har fått alla frågor i förväg. I övrigt driver han sin kampanj genom att vara gäst i talkshower som Larry King och Oprah Winfrey. Det har hittills visat sig vara ett effektivare än traditionella politiska debatter för Schwarzenegger som själv om två veckor räknar med att vara guvernör i USA:s folkrikaste delstat.
Thomas Nordegren, Washington thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".