M ångrar att kampanjarbetare fick betalt

Inför EMU-kampanjen valde ja-sidan att betala sina kampanjarbetare medan nej-sidans anhängare jobbade helt gratis. Moderaternas gruppledare Fredrik Reinfeldt är nu självkritisk och tycker inte att det var lyckat att ge ja-medarbetarna betalt eftersom det fick nej-sidans argument att framstå som mer trovärdiga inför väljarna.
– Det kunde ju framställas som att just den som var på nej-sidan mer drevs av det som kändes rätt i hjärtat. Jag vet att den hel del väljare har uppfattat det där som ett starkt argument för nej, säger Fredrik Reinfeldt, moderaternas gruppledare. – Det är en oerhörd styrka om den man möter i kampanjen som försöker övertyga mig gör det på sin fritid och av ideellt engagemang. Det vädjar ju till något större hos oss att känna respekt inför en människa som faktiskt offrar sin fritid för att försöka övertyga mig. Jag tror att det spelar väldigt stor roll. Ja-arbetare fick betalt Exakt hur mycket ja-kampanjen kostade är fortfarande hemligt. Ett rejält bidrag kom dock från näringslivet, förutom de 42 miljoner som de fick från regeringen. Klart är i alla fall att stiftelsen Ja till Europa hade råd att anställa folk som arbetade för att övertyga andra om att säga ja till euron. På nej-sidan fick kampanjledarna främst förlita sig till frivilligarbetare som jobbade gratis. Ja till Europa lockade moderater Fredrik Reinfeldt, säger att ett annat problem, förutom hur trovärdigheten i det uppfattades, var att ja-kampanjen rekryterade många ur moderaternas fotfolk. Det ledde till att moderaterna helt enkelt hade tid att uppvakta sina egna väljare tillräckligt. – Vi vet från olika delar av landet att det för många var viktigt att moderaterna var synliga i eget namn, att man fick känna igen sitt moderata budskap, sina moderata företrädare. Det är klart att i den delen försvagades vi av att väldigt många av dem vi ville bygga vårt arbete på, som är vana hjälper oss, den här gången var på annan plats. Idealister behövs Reinfeldt vill inte heller se en framtid där alla åsikter kan köpas för pengar. Han hoppas nu att det fortfarande kan finnas många idealister kvar inom partiet och att inte de blivit alltför inriktade på marknadsekonomins principer om tillgång och efterfrågan. Det skulle moderaterna inte ha råd med. – Det blir allt viktigare för moderaterna i ett läge där vi inte nu och inte heller i valrörelsen 2006 kommer att ha de resurser som vi har haft tidigare. Vi blir då väldigt beroende av det här att människor trivs, känner att vårt parti håller ihop och att de därför vill stå upp och göra oavlönat arbete, säger moderaternas gruppledare Fredrik Reinfeldt.
Jenny Nordberg jenny.nordberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".