Volvo återkallar tusentals miljöbilar

Uppdaterad 16:47
Volvo Personvagnar har beslutat att återkalla 8 500 miljöbilar. Detta efter att Ekot avslöjat ett fel på bilens bränslepump. Modellerna som berörs är Volvo V70 och S 80 och hittills har 400 bilar drabbats av problemet.

 – På kort tid är det en väldigt stor siffra för oss. Det är det som är alarmerande för oss att det händer så plötsligt och att alla bilarna kom när det är varmt. Därför måste vi för bilägarnas skull ta in bilarna, säger Bo Larsen, pressansvarig på Volvo Personbilar till Ekot.

Problemet med bränslepumpen har gjort att bilen plötsligt stannat på grund av motorstopp. Hitttills rapporteras cirka 400 bilar ha drabbats. Inga personer har dock skadats till följd av stoppen.

Tidigare sa presschefen Bo Larsen till Ekot att bilarna som berörs är de modeller av V70 som tillhörde den allra första produktionsserien från senhösten 2007 och framåt.

– Det stämmer att ett antal bilar av den allra första produktionsserien har problem med bränslepumpen, och det är ett problem som har accelererat i den här värmen, sade Bo Larsen,  tidigare till Ekot.

Borde inte en bil som säljs i Sverige vara konstruerad för att klara en värmebölja?

– Absolut så är det, men oförutsedda saker händer på tekniksidan också, säger Volvos presschef Bo Larsen.

Hur lång tid tar det för en verkstad att reparera bilen?

– Det tar ungefär två timmar att byta en bränslepump på de aktuella modellerna.

När kommer hela problemet att vara avklarat?

– Det är väldigt svårt att svara på. Det är ett antal tusen bilar det handlar om. Man kan inte bara köra till en verkstad utan man måste boka tid. Men vi vill gå ut offentligt så här för att bland annat semesterfirare ska kunna komma iväg. Samtidigt ska Volvoägare känna sig trygga med sin bil, säger Bo Larsen.

Han uppger att det till nära 90 procent handlar om modellen V70 2.0 Flexifuel, en modell som inte officiellt säljs i övriga Europa eller USA. De Volvo V70 som tillverkats från augusti 2008 och framåt har en annan konstruktion och berörs inte av problemet.

De aktuella modellerna som problemet berör är V 70 2,0 flexifuel och Volvo S 80 2,0 flexifuel. Bilarna är byggda från slutet av november 2007 till halva september 2008. 7 500 av bilarna finns i Sverige. Åtgärden är enligt Bo Larsen kostnadsfri och faller inom ramen för bilarnas garanti.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Dessa bilar berörs

Den felkonstruerade bränslepumpen finns på Volvo V 70 2,0 flexifuel och Volvo S 80 2,0 flexifuel.

Byggda från november (vecka 48) 2007 till september (vecka 37) 2008.

Bilägare kan själv kontrollera om de har en bil som måste åtgärdas genom att titta på det så kallade vin-numret (fordonsidentifieringsnumret) som finns på vindrutans insida.

V 70: 24 757-85 577.

S 80: 66 680-97 398.

Ägare kommer även att kontaktas via brev. Åtgärden är kostnadsfri.

Källa: Volvo Personvagnar, TT, Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.