Svenska miljöorganisationer:

"G8:s miljömål inte kraftfulla nog"

I går enades G8-länderna om målet att halvera koldioxidutsläppen globalt fram till år 2050 för att försöka hejda klimatförändringarna, men det är för lite, säger flera av Sveriges miljöorganisationer i dag.

– Det här räcker inte för att förhindra farlig klimatförändring. Det måste nog skärpa sig och komma till verkligen kraftfulla åtgärder inför 2020, säger Martina Krüger, klimatansvarig på svenska Greenpeace.

I dag samlas 16 av världens ekonomiskt starkaste länder, och EU, i italienska L’Aquila för att fortsätta samtalen om klimatet.

Besvikelsen bland Sveriges miljöorganisationer är stor i dag efter att G8 länderna i går bara lyckades komma överens om nivåerna för minskning av koldioxidutsläpp fram till 2050, när ingen av dagens ledare väntas sitta kvar vid makten.

Det som de flesta hade hoppats på var tydliga åtaganden redan till 2020 och löften om pengar för att kunna börja minska utsläppen redan de närmaste åren.

Att USA nu är mer positivt till att sänka sina utsläpp är ändå ett ljus i mörkret, anser Naturskyddsföreningen som vill se politiker som tar ansvar för vad som ska ske i dag.

– Nu har vi mer och mer allvarliga forskningsrapporter som visar på att isarna smälter mycket, mycket värre än det värsta scenariot. Det blir varmare i naturen men kallare i politiken. Det är en kylig stämning just nu och det är väldigt svårt att få fram de procentsatser som krävs för 2020, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen

Efter gårdagens svaga överenskommelse är förhoppningarna låga inför vad dagens förhandlingar med fler länder kan ge.

– Det är nu vi måste agera kraftfullt, och ska vi få med de stora utvecklingsländerna att agera kraftfullt är det vad man gör nu som gäller, säger Stefan Henningsson, klimatansvarig på Världsnaturfonden.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se