Arbetare förlorare i löneligan

De senaste åtta åren har privatanställda tjänstemän varit vinnare i löneligan och offentliganställda arbetare förlorare, visar en ny undersökning från LO. Förra året svängde det dock och LO-medlemmar i offentlig sektor fick de högsta löneökningarna i procent räknat.
LO:s tillförordnade avtalssekreterare Erland Olauson tror att det beror på ökad brist på arbetskraft inom vård och omsorg. – Det börjar vara en sådan tendens men den är inte särskilt kraftfull, säger Erland Olauson LO:s tillförordnade avtalssekreterare. Men om man ser till hela perioden 1994 till 2002 gick det betydligt sämre för arbetare inom offentlig sektor. Lönerna steg i genomsnitt med 31 procent mot 43 procent för den genomsnittlige tjänstemannen inom den privata sektorn. I pengar räknat så drog tjänstemannen ifrån med 4 000 kronor så att han i slutet av perioden tjänade10 000 kronor mer i månaden än den offentliganställde arbetaren. Lägre löneökningar Förra året ökade skillnaden dock väldigt lite eftersom privattjänstemännens påslag i procent blev klart mindre än LO-medlemmarna i kommun och landsting. De lägre löneökningarna för både tjänstemän och arbetare inom det privata näringslivet har blivit ännu tydligare i år. Det säger arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist. Han förklarar det med att efterfrågan på arbetskraft har minskat på grund av lågkonjunkturen. – Det har ju med konjunkturbilden att göra, det är ju en helt ny struktur som har visat sig i synnerhet i industrin. Det har varit stora nedskärningar och omstruktureringar, säger Karl-Olof Stenqvist. Laddar inför avtalsrörelse Både fack och arbetsgivare håller just nu på att ladda upp inför nästa års avtalsrörelse. LO:s 16 medlemsförbund ska försöka enas om en gemensam plattform i förhandlingarna. Avtalssekreterare Erland Olauson tror att det kommer att lyckas trots en del osämja i samband med Kommunalstrejken i våras. Olausson tror också att det blir krav på någon form av låglönesatsning. – Det bestämmer vi ju gemensamt i LO-familjen och de parter som förhandlar tillsammans. Men jag är ganska övertygad om att det kommer att bli en extra satsning på de lägst avlönade, säger Erland Olausson. Låglönesatsning rött skynke Låglönesatsning är som ett rött skynke för förhandlingschefen på arbetsgivarsidan Karl-Olof Stenqvist. För det skulle ge en generell höjning av lönenivån anser han. – Det tycker vi vore djupt olyckligt om man delade upp det, i synnerhet nu när vi ser en ökad arbetslöshet inom industrin. Är det inte bra att de som tjänar dåligt får lite mer än de andra? – Jo, men ekonomin måste klara av det också. Vi måste ha en lönespridning som stimulerar att ta på sig mer kvalificerade arbetsuppgifter och det gäller både på arbetarsidan och på tjänstemannasidan, säger Karl-Olof Stenqvist, Teknikföretagens förhandlingschef.
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".