Så gick det till när strömmen slogs ut

Det gigantiska elavbrottet på tisdagen i södra Sverige och Danmark berodde på flera samverkande faktorer som gjorde att elnätet kollapsade.
Enligt Svenska Kraftnät, som sköter elnäten, började händelsekedjan med att en reaktor vid kärnkraftverket i Oskarshamn snabbstoppades på grund av ett fel. Bara några minuter senare havererade ett ställverk på västkusten och kärnkraftsreaktorerna i Ringhals fick stoppas eftersom strömmen därifrån inte kunde matas ut på nätet. Spänningen föll då i stamnätet som kollapsade och det största elavbrottet i Sverige på 20 år var ett faktum med uppemot två miljoner abonnenter utan ström. Att avbrottet blev så omfattande beror också på att elkablarna till Polen och Tyskland var urkopplade på grund av underhållsarbete. De allra flesta abonnenterna fick tillbaka strömmen under eftermiddagen och kvällen och då hade också tågtrafiken kommit igång igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".