Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motsättningar mellan USA och Frankrike om Irak

Motsättningarna om Irakpolitiken är fortfarande stora mellan de två huvudmotståndarna i säkerhetsrådet, USA och Frankrike. Det stod klart efter gårdagens tal inför FN:s generalförsamling efter ett möte mellan presidenterna George Bush och Jacques Chirac, men Chirac har nu fått oväntat stöd från irakiskt håll, rapporterar vår New York-korrespondent.
Vare sig från fransk eller amerikansk sida försökte man låtsas som att de båda länderna kommit varandra så mycket närmare i Irakfrågan. President Chirac sa efter gårdagskvällens möte med president Bush att USA och Frankrike delar målet att säkra fred och återuppbyggnad i Irak, men att det fortfarande finns meningsskiljaktigheter. Inget veto Flera diplomater beskriver dessa som stora, även om Chirac ska ha upprepat för Bush att fransmännen inte har några planer på att använda sitt veto för att stoppa den nya Irakresolution som amerikanerna nyligen presenterade. Vill ändra Frankrike, precis som flera andra länder, vill ändå att förslaget ändras, så att FN får mer och tydligare uttalad makt i Irak, och inte minst att en civil regering så snabbt som möjligt kan ta över i Irak. Något som president Bush i sitt FN-tal något oklart besvarade med att irakiernas behov måste komma i första hand. – Processen ska vare sig påskyndas eller försenas av andra parter, menade Bush. Oväntat stöd Men den amerikanska linjens kritiker fick igår oväntat stöd, när ledaren för det av USA utvalda styrande rådet, Ahmed Chalabi, förklarade att irakierna snart kan styra sitt eget land. I en intervju med New York Times sa Chalabi att det styrande rådet åtminstone borde få en del av makten över de viktiga finans- och säkerhetsministerierna, uttalanden som retat upp Bushregeringen, speciellt som Chalabi varit deras utvalde man att leda rådet. Vita Huset var också mycket noga med att påpeka att det här var Chalabis personliga åsikter, men utan tvekan kommer uttalandena i ett för USA känsligt läge. Frågan om makten över den politiska återuppbyggnaden i Irak är en avgörande del i de svåra resolutionsförhandlingar som nu inletts i FN:s säkerhetsråd, förhandlingar som även de mest optimistiska diplomaterna tror kommer att ta veckor.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".