Göteborg

Världens giftigaste ormar på besök

Två exemplar av världens giftigaste orm har landat i Sverige. Och de är minst sagt mycket giftiga. Ett enda bett innehåller tillräckligt med gift för att döda 100 vuxna människor.

Två exemplar av ormen, så kallade inlandstaipaner, slingrar omkring i ett nyligen omgjort terrarium på vetenskapscentrumet Universeum i Göteborg. Bakom väl skyddande glasrutor.

Ormens bett beräknas vara 50 gånger giftigare än den indiska kobran. Och den håller till i otillgängliga ställen ute i Australiens ökenområden. Födan består av arga råttor.

– Just i de områden som ormarna finns är råttorna extra stora och aggressiva. Det kan vara en anledning till att de är så pass giftiga - de behöver helt enkelt döda sitt byte väldigt snabbt för att inte riskera att själva bli bitna, säger zoolog Jan Westin till TT.

Och inlandstaipanen kan se lite olika ut.

– På sommaren kan de vara nästan klargula för att reflektera solstrålarna så att det inte blir för varmt. Under vintern mörknar de för att dra åt sig den solvärme som de då så väl behöver, säger Jan Westin.

Fakta: Inlandstaipan

  • Inlandstaipanen räknas som världens giftigaste orm.
  • Den lever i hålor i centrala Australiens ökenområden.
  • Ormen blir normalt omkring två meter lång, men över tre meter långa exemplar har hittats.

Källa: Universeum, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.