Microsoft stänger chattar världen över

Microsoft stänger sina chatrum på internet i Sverige och 27 andra länder. Chattrummen har blivit tillhåll för pedofiler och porreklam.
Varje dag kopplar miljoner människor jorden runt upp sig till olika chattrum på internet. En chatt är ett slags direktsamtal där en massa personer skriver inlägg och meddelanden till varandra på internet och kommenterar vad andra säger, sen rullar den här diskussionen likt eftertexterna efter en film över datorskärmen. Det här är omåttligt populärt bland ungdomar och hela skolklasser även här i Sverige sitter uppkopplade på kvällarna och skickar meddelanden till varandra. Det enda som begränsar är en skenande telefonräkning om man använder modem eller föräldrarnas tålamod. Men bland barnen smyger också mindre lustiga typer runt på nätet. Just chattrum är en tummelplats för pedofiler, dels för närheten till alla barn som de i värsta fall försöker kontakta, men överhuvudtaget så är identiteten med ett tillfälligt användarnamn och det flyktiga chattsamtalet mer lockande för ljusskygga typer än att använda sig av emailadressen på jobbet, som ju kan leda till pinsamma frågor från dataavdelningen. Mjukvarujätten Microsoft som i Sverige driver den mycket populära chatten MSN har nu tröttnat på all oseriös användning av chattsidorna och stänger därför ner alla sina öppna chattsidor i hela världen från och med den 14 oktober. Tyvärr är Microsoft är bara av alla aktörer, den som inte kan hålla fingrarna från tangentbordet har fortfarande nå en uppsjö av chattsidor som tillhandahålls av andra, svenska och internationella internetföretag att tillgå.
Stefan Winiger stefan.winiger@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".