Statoils koncernchef avgår efter korruptionsaffär

I Norge har oljebolaget Statoils koncernchef nu avgått. Norges största börsnoterade bolag, där staten är huvudägare, är inne i en kris efter avslöjandena om en misstänkt korruptionsaffär i Iran.
Så här sa koncernchefen Olav Fjell på presskonferensen i Oslo på tisdagsförmiddagen. Olav Fjell, som annars motsvarar bilden av en typisk hurtig och frisk norrman, såg skamsen och tyngd ut idag. Det känns trist att sluta på grund av en fråga om etik, säger han. Styrelsen, som suttit i krismöte, fattade beslutet under natten. Förra veckan ansåg den att Fjell skulle få fortsätta. Men nu har den ändrat sig. Förklaringen är att den mer grundligt gått igenom det omstridda Iran-avtalet, som Fjell ansvarat för. Statoils anställda har dessutom starkt uttalat att förtroendet försvagats. Avtalet innebär att bolaget ska betala motsvarande 130 miljoner svenska kronor till en konsult för information om affärsmöjligheter i Iran. Enligt norska medier ser pengarna istället ut att, via en mellanhand, gå till en före detta presidentson i Iran, känd för korruptionsaffärer. Avtalet skulle aldrig ha ingåtts, säger Olav Fjell. Olav Fjell är den tredje chefen som avgår på grund av affären. På måndagen meddelades att styrelseordföranden lämnar bolaget. Tidigare har också en annan chef avgått. Samtidigt som polisen nu utreder korruptionsfallet så måste Statoil kämpa med att återupprätta förtroendet.
Beatrice Janzon, Oslo beatrice.janzon@nrk.no
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".