Ban Ki-Moon kritisk till G8:s klimatmål

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon säger att det inte räcker med G8-ländernas mål att halvera koldioxidutsläppen i världen till 2050. Han efterlyser mer ambitiösa mål redan till 2020.

Miljöorganisationer i många länder har redan kritiserat gårdagens löfte från G8-länderna om en halvering av koldioxidutsläppen till år 2050.

Frågan är vad ett sådant löfte betyder från åtta ledare som knappast sitter vid makten om 40 år, särskilt som man inte uppger hur omställningen och anpassningen till en lägre energiförbrukning ska finansieras, eller vilka utsläppsminskningar från till exempel trafiken och industrin som man måste uppnå under ledarnas egen mandatperiod.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon var inte heller nöjd med gårdagens utfästelse. I en intervju med brittiska BBC i dag sa Ban Ki-Moon att löftet var otillräckligt, och att han hoppades på mer ambitiösa och kraftfulla mål redan till år 2020.

Det är samma åsikt som flera av de svenska miljöorganisationerna framför i dag. Svante Axelsson på svenska Naturskyddsföreningen menar att utsikterna för ett avtal som faktiskt hejdar klimatförändringarna och jordens uppvärmning är långt borta.

– Det ser ju väldigt tufft ut. Det som krävs är ju nästan ett nollutsläpp till 2050, att vi sluter släppa ut koldioxid, och därmed krävs ju också 40 procents minskning till 2020. EU har sagt 20 procent. Mångfa andra länder som Japan och Ryssland har lagt väldigt låga bud. USA har ju också väldigt dåliga förutsättningar för att kunna komma med höga siffror till 2020.

Flera miljöorganisationer framhåller också att gårdagens svaga G8-överenskommelse påverkar hela förhandlingsprocessen, med en mängd liknande möten mellan världsledare inför det stora viktiga klimatavtalet i Köpenhamn i december.

Enligt Världsnaturfonden lär till exempel inte länder som Kina och Indien vara beredda till större eftergifter när ännu fler ledare för våra stora ekonomier samlas i L’Aquila i dag, för fortsatta samtal.

– Det betyder ju inte att det är över nu, men det ser ut som om det här tillfället har missats. Det kanske betyder att vi måste sätta ännu mer press på världens ledare att verkligen komma med ett förslag som verkligen kan rädda klimatet, säger Martina Krüger, klimatansvarig på Greenpeace.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se