Försök till demonstrationer i Iran

På tioårsdagen av en studentrevolt i Teheran har i dag delar av oppositionen försökt att samlas för att återigen demonstrera mot valresultatet i presidentvalet. Men demonstrationen skingrades snabbt av polisen.

Med tårgas och batonger skingrades de som trots myndigheterna mycket tydliga varningar, gått till Teherans universitet för antingen demonstrera eller högtidlighålla 10-års dagen av studentrevolten på universitet.

Varje år samlas mindre grupper för att minnas, men i år antog myndigheterna att dagen skulle utnyttjas av oppositionen i syfte att återuppta gatuprotesterna mot resultat i presidentvalet den 12 juni.

Teherans gator patrulleras av polis och säkerhetsstyrkor sedan flera veckor tillbaka, och dagens små demonstrationer var de första försöken till något större på mer än en vecka.

På den storpolitiska arenan anklagade i dag en nära rådgivare till ayatolla Khamenei Storbritannien och Frankrike för att vara värre än USA i sina försök att lägga sig i och styra utvecklingen i Iran.

Som för att understryka västs delaktighet, säger en bedömare, håller myndigheterna fortfarande i fängelse en lokalanställd på brittiska ambassaden och en lärarinna med franskt medborgarskap.

Han är anklagad för att ha organiserat protester och hon för spioneri. Det senare avvisade i dag Frankrikes president Nicolas Sarkozy som vilda fantasier.

På G8-mötet i Italien kritiserade ledarna regimens brutala sätt att slå ned oppositionen och beslutade dessutom att ge Iran en tidsfrist fram till september för att acceptera förhandlingar om det iranska kärnenergiprogrammet. Sker inget, kommer tuffare sanktioner att införas.

Väst, speciellt Frankrike och Storbritannien försöker försvaga landet vid förhandlingsbordet, svarade i dag Khameneis rådgivare till nyhetsbyrån FARS.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se