SMHI drog tillbaka varning för regn

Det har regnat kraftigt på flera håll i landet och det har varit översvämningar. Men SMHI som tidigare idag utfärdade en klass 1-varning för "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner" tog fram emot kvällen bort varningen.

– Det kommer lokalt fortfarande vara rikliga mängder, men det är inga varningsnivåer framöver, den delen är över kan man säga, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.

Eftersom ni tar bort klass 1-varningen, kan man säga att det värsta är över?

– Ja, det är så. Men jag vill nog ända säga att det inte betyder att det kommer lite regn. Fortfarande kan det vara stora mängder det handlar om.

SMHI behåller alltså inte klass 1-varningen, som är den lägsta nivån på en tregradig skala. Nu väntar saneringsarbete på flera håll i landet.

I Uppsala län har det regnat kraftigt i princip hela dagen, allra mest i norduppland. Ovädret verkar hittills inte ha ställt till lika mycket bekymmer som bland annat SOS Alarm befarade från början.

– Det har regnat extremt från natten till halv ett på dagen, vi har fått 71 millimeter. Det ser dystert ut ute på potatisåkrarna, det är inget roligt alls för bönderna, säger Karl-Ragnar Andersson är räddningsledare.

I Borlänge, där 80 millimeter regn har fallit på ett dygn, har omkring 100 fastighetsägare drabbats. Det är både hyreshus, villor och industrifastigheter som fått sina lokaler översvämmade.

– Det är ovanligt mycket, det har varit extrema förhållanden. Väldigt mycket regn på väldigt kort tid. Sen vet vi fortfarande inte den totala konsekvensen, utan inventeringar pågår, säger Anders Lindberg, vd för Borlänge Energi.

Västmanland drabbades lika hårt som Borlänge med upp emot hundra bostadshus som fick sina källare och garage översvämmade. I Hallstahammar, som drabbats värst, förbereder sig Bror Karlsson på ett hårt efterarbete sedan han fick in enorma mängder vatten i sin bostad inatt.

– Innan jag får bort allt vatten, det tar väl hela den här dagen. Det rinner vatten från alla håll. Det tar nog veckor. Sen blir det fukt i väggarna, för mig är det direkt kaos, man vet inte vad man ska göra, säger Bror Karlsson.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se