Rättegången mot Suu Kyi fortsätter

Rättegången mot demokratiförespråkaren i Burma Aung San Suu Kyi fortsätter i dag i Burmas största stad Rangoon. Enligt planerna ska en advokat vittna om att åtalet mot nobelpristagaren inte är förenligt med den burmesiska lagen.

Aung San Suu Kyi står åtalad för att ha brutit mot den husarrest hon nu haft i nästan två decennier, då hon tog emot en amerikansk man som kom simmande till hennes hus. Hon riskerar fem års fängelse om hon döms.

För militärjuntan, som styrt landet med järnhand i 47 år nu, kom den amerikanske mannens simtur först som en skänk från ovan då man på alla sätt vill hålla Aung San Suu Kyi inlåst inför det kommande valet nästa år.

Men efter att till och med grannländer som Kina och Thailand protesterat mot gripandet mot henne har rättegången blivit en börda för regimen som inte vill ha en samlad världsopinions ögon på sig och på hur man behandlar sin befolkning.

I samband med att FN:s generalsekreterare för en vecka sedan på plats i Burma vädjade till generalerna att släppa henne och alla andra över 2 000 politiska fångar fria sköts rättegången upp igen, vilket den gjorts i flera omgångar.

Enligt en högt uppsatt munk som Ekot träffade i Rangoon beror fördröjningen av rättsprocessen på att regimen inte vet hur man ska handskas med den, och med den uppmärksamhet den fått.

Militärledarna är förvånade över den kritik som även grannländerna gett. De har till och med börjat fundera på om de verkligen kan åtala henne, säger munken som själv tillbringat åtta år i det fängelse där Aung San Suu Kyi nu hålls inlåst.

Men även om domstolen skulle komma fram till att åtalet mot henne inte håller är det inte mycket som talar för att Aung San Suu Kyi ska släppas fri. Det troliga då blir att regimen förlänger hennes husarrest ytterligare.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se