Oroligheterna i Xinjiang

Kina stänger moskéer i Ürümqi

Uppdaterad 12:07

Efter veckans oroligheter i den kinesiska Xinjiangregionens huvudstad Ürümqi, rapporteras nu tåg- och busstationer vara fulla med människor som lämnar staden och moskéer tillåts inte hålla öppet. Men det finns de som trotsat förbudet.

Alla moskéer i Ürümqi kommer att vara stängda under fredagen, meddelade kinesiska myndigheter tidigare i dag. Orsaken sägs vara att myndigheterna vill undvika att uigurer organiserar sig för nya demonstrationer.

Men den strategin har redan misslyckats på vissa håll. Det kommer rapporter om flera demonstrationer runt om i staden, däribland i närheten av den Vita moskén där flera hundra uigurer tidigare samlades för att försöka ta sig in i moskén för fredagsbönen. Till en början uppges kinesisk polis ha blockerat vägarna runt moskén med bepansrade fordon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men demonstranterna ska senare ha tillåtits gå in i moskén för att delta i fredagsbönen utan att våldsamheter utbröt. Men fortfarande patrullerar tusentals poliser Ürümqis gator.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyråer om överfulla buss- och tågstationer, där både uigurer och hannkineser ger sig av från Ürümqi. Enligt AFP handlar det om tusentals uigurer som återvänder till sina hemorter i rädsla för fortsatt etniskt våld.

En ung affärsman sade till Reuters att han åker hem till staden Kashghar i rädsla för attacker i Ürümqi och att han vet inte om han kommer att återvända.

Myndigheterna i Kina har meddelat att de ansvariga bakom kravallerna som krävt minst 156 liv kommer att straffas hårt.

Sîlan Diljen
silan.diljen@sr.se