Otillgängliga tågvagnar får fortsätta rulla

Tågföretaget Veolia har fått kritik för att järnvägsvagnarna på deras linje Stockholm-Malmö inte skulle vara anpassade för funktionshindrade. Men enligt Transportstyrelsen är Veolias gamla vagnar godkända och får användas. Om vagnarna däremot hade varit nya, hade de inte godkänts.

– De nya reglerna gäller inte retroaktivt, säger Folke Bark på Transportstyrelsen.

Nya regler finns alltså och de är införda av EU med betydligt hårdare krav på att vagnarna ska vara tillgängliga. Men de reglerna gäller alltså bara om vagnarna byggt som ordentligt eller om de är helt nya.

Veolia, och även SJ på vissa ställen, kör med gamla vagnar som har blivit godkända innan EU-reglerna infördes. De får därför finnas kvar tills de inte fungerar längre.

Gunnar Wulff, som är divisionschef på Veolia, säger att ambitionen är att köpa vagnar, så fprt det är möjligt. Men att de tills dess får hitta andra, kreativa lösningar för att alla ska kunna åka.

– Man hjälper helt enkelt till rent handgripligt och ser till så att resenärerna kommer åt våra produkter också.

Så då skulle det till exempel innebära att någon bär ombord?

– Ja, vi har gjort det tidigare. Men då måste vi veta det innan så att vi kan anpassa oss och ha personal så det fixar till sig i sådana fall, säger Gunnar Wulff, divisionschef på Veolia.

Men Olle Holm som är rullstolsburen sedan tio år tillbaka tror inte på den lösningen.

– Den tyder på stor okunnighet hos Veolia. En inte ovanlig okunnighet. I själva verket är det det normala, att de inte vet vad de talar om i såna här sammanhang. Man viker inte ihop en elrullstol och man lyfter inte heller ombord folk, något sånär enkelt och säkert, säger Olle Holm.

Karolina Celinska som är ombud för De Handikappades Riksförbund tycker inte lösningen är det minsta värdig.

– Det är inte alla som har möjlighet att kunna bli lyfta. Och framför allt så är det inte värdigt.

Hon tror inte att det finns något annat alternativ än att införa en lag som verkligen gör det helt förbjudet att inte tillgänglighetsanpassa.

– Nej, jag tror tyvärr inte det. Uppenbarligen så är det här med tillgänglighet och användbarhet inte så självklart för de operatörer som vill bedriva trafik, säger Karolina Celinska, ombud på De Handikappades Riksförbund.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se