Hård bevakning under Suu Kyis rättegång

I Burmas största stad Rangoon fortsatte i dag rättegången mot fredspristagaren Aung San Suu Kyi, efter sex veckors uppehåll. Både militär och polis bevakade fängelset där rättegången hålls men ett hundratal av hennes supportrar fanns ändå utanför som ett tyst stöd.

Demokratiikonen Aung San Suu Kyi står inför rätta anklagad för att ha brutit mot den husarrest hon haft 14 av de senaste 20 åren.

Det var när en amerikansk man simmade över den sjö där Suu Kyis hus ligger i Rangoon som militärregimen såg sin chans att se till att hålla henne borta från den politiska scenen inför nästa års val i landet.

Från början hade bara ett vittne godkänts i hennes favör mot de 22 som skulle vittna mot henne. Men efter ett överklagande godkände rätten till slut ytterligare ett vittne för Suu Kyi. Och det är en advokat - som också är medlem i Suu kyis parti NLD. Tanken är att han ska föra en talan om att det inte finns stöd i den burmesiska lagen för åtalet mot Suu Kyi.

Men mycket få tror att det kommer att spela någon roll då den hårdföra militärregimen kommer att se till att hon hålls inlåst, på ett eller annat sätt, så att de kan genomföra det val regimen säger kommer att leda till en civil regering och demokrati i landet. Det säger en av Burmas högsta oppositionspolitiker Aye Thav Aung till Ekot.

– De kommer att göra allt för att se till att hon inte blir fri - tills det så kallade valet är genomfört, säger han.

Men för att inte omvärlden ska förkasta valet som helt uppgjort är de beroende av att de politiska och etniska partierna ställer upp i valet. Och det är inte troligt att de kommer att göra det om Suu Kyi döms till ett fängelsestraff.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se