Kritik mot Röda Korset efter svindeln

En före detta ledande chef på Röda Korset misstänks ha förskingrat miljontals kronor av insamlade medel. Enligt åklagaren har mannen stulit många små belopp under flera års tid och nu kritiseras Röda Korset för bristande kontroll.

-- Man måste alltid vara uppmärksam på vad som händer i verksamheten, vad som förändras, och så anpassa kontroller. För överallt där det finns pengar finns det frestelser, säger Dag Brännström som är generalsekreterare i FAR, branschorganisationen för revisorer.

Den höga före detta chefen på Röda Korset ska ha stulit fem miljoner kronor från själva Röda korset och en dryg miljon ur Cancerfonden. 

Mannen kom till Röda Korset 2004 och ska ha haft hjälp av två kumpaner som skickade bluff-fakturor till Röda Korset, som chefen sedan godkände. Mycket var korrekt, men en rad små fakturor var ren bluff.

Bedrägeriet upptäcktes till slut, vid årsskiftet, när anställda på Röda Korset började misstänka sin egen chef.

Mannen avgick, en intern utredning sattes i gång och sedan kom en polisanmälan i juni.

Fakturor på Röda Korset ska kontrolleras av tre olika anställda. Det är löpande rutin, men det är otillräckligt, säger Dan Brännström.

– Det låter som ett bra system och så ser det också ut. Men inte ens det är vattentätt, utan det kräver ju att alla som är med i den här processen har integritet.

Och ordföranden i Röda Korset, Bengt Westerberg, instämmer delvis i kritiken.

– Vi har ett system som jag bedömer som ganska säkert, men det har förekommit att medarbetare har bestyrkt fakturor utan att ha riktig inblick i vad kostnaderna handlar om och där måste vi bli mycket strängare med att man bara får bestyrka sådant där man verkligen har en egen inblick i vad det handlar om. Sedan tror jag att det kan vara klokt att göra fler stickprovsundersökningar än vi har gjort hittills för att gå igenom varje liten faktura i en del fall.

Men Bengt Westerberg säger samtidigt att allmänheten inte bör vara orolig att donationer ska försvinna till bedragare.

– Nu räknar vi med, i just det här fallet, att kunna få tillbaka en hel del, kanske alltihop, från den före detta chefen. Men skulle hans tillgångar inte räcka till så har vi en kriminalitetsförsäkring, som kommer att täcka mellanskillnaden, säger Bengt Westerberg.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se