Bananjätte stämmer svensk filmare

Bananjätten Dole stämmer de svenska upphovsmännen bakom dokumentärfilmen Bananas! som ska ha svensk premiär i oktober. Filmen handlar om den första rättegången mot Dole, som anklagats för att ha använt kemiska bekämpningsmedel som skadat tusentals arbetare.

– Vi stämmer dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och hans kolleger för att vi anser att de förtalar vårt företag och våra arbetare, säger Sylvain Cuperlier som är talesman för Dole i Europa.

Dole anklagas av flera tusen arbetare i Nicaragua och andra länder för att på 70- och 80-talen ha använt ett kemiskt bekämpningsmedel som gett dem kroppsliga men på olika sätt.

Filmen handlar om den första rättegången där Dole i Los Angeles 2007 fälldes som ansvarigt för att tolv män blev sterila. Men Dole överklagade och presenterade senare nya uppgifter mot advokaten i målet, Juan Dominguez, och hävdade bland annat att han hade kallat vittnen som inte hade arbetat på plantagen och talat om för dem vad de skulle säga.

De nya uppgifterna godkändes i april i år av en domare, men i april i år var filmen redan klippt.

– Ja, men mr Gertten visste innan film skulle visas offentligt att hans film byggde på något som inte var sant, utan en manipulation mot Dole, säger Cuperlier.

– Detta är en historia som hela tiden ändrar sig. Den största anklagelsen mot mig skulle då kanske vara gör inte en film om en rättegång. För gör du en film om en rättegång så kan det alltid ändras, säger dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.

Varför ville du göra den här filmen?

– Jag tycket att bananens historia är också historien om relationen mellan oss här uppe i norr och dem där nere i söder. De som producerar maten vi äter, säger Fredrik Gertten.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se