Svensk på terrorlista kan begära skadestånd

Om tre veckor ska EG-domstolens första instans pröva om det var rätt att pröva frysningen av tillgångarna för tre svenska medborgare som hamnade på USA:s terroristlista. Frågan är om beslutet var förenligt med EU:s grundlag och principerna om mänskliga rättigheter.
Ahmed Yusuf har haft sina tillgångar frysta i snart två år, utan rättegång. Han hoppas på upprättelse i EG-domstolen. Efter 11 september fattade FN:s sanktionskommitté beslut om att tillgångarna skulle frysas för ett stort antal personer som USA:s myndigheter satt upp på sin terrorlista. Tre svenska medborgare med anknytning till den somaliska banken Al Barakaat hamnade på listan och efter beslut i EU-kommissionen fick de tillgångarna frysta. Två av dem avfördes av USA efter starka påtryckningar från den svenska regeringen. Men Ahmed Yusuf är fortfarande kvar. Han säger själv att hans liv slagits i spillror. – De har skadat mitt liv. På två år har jag inte kunnat jobba, inte resa och inte försörja min familj. Och jag vet fortfarande inte vad jag har gjort. Är du förvånad över att det har kunnat gå så lång tid? – Ja, jag är mycket förvånad. Docenten i EU-rätt, Ola Wiklund, tror att Ahmed Yusuf har goda möjligheter att vinna i EG-domstolen. Det skulle innebära två saker. För det första skulle alla EU-beslut om frysning av tillgångar för personer på FN:s och USA:s sanktionslista bli olagliga. Hela den rättsliga grunden för sanktionssystemet skulle falla, enligt Ola Wiklund. Det andra är Ahmed Yusuf och andra som drabbats skulle kunna begära skadestånd. – Har man lidit skada, vilket man kanske kan tänka sig att han har, så får man begära skadestånd. Det finns ju regler i EU-fördraget som stadgar om att även EU:s institutioner är skadeståndsskyldiga när man begått fel. Är det lätt eller svårt att få skadestånd? – Principiellt ska det vara lika lätt, eller lika svårt, att få det om man vänder sig med EG-rätt till en svensk domstol eller EG-domstolen. Men det är mycket som ska bevisas. Det är skada och det är massa orsakssamband som ska bevisas. Så lätt är det inte, säger Ola Wiklund.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".