Åtal mot regimkritisk tidning i Zimbabwe

I Zimbawe kommer alla journalister och hela tidningsledningen på den enda oberoende dagstidningen Daily News att åtalas. De anklagas för att ha arbetat olagligt under ett års tid.
Regimen Mugabe har nu gjort allt för att tidningen Daily News inte skall kunna ges ut igen, trots att tidningens nätupplaga stolt deklarerar; vi kommer tillbaka och beklagar olägenheten. För två veckor sedan stängde polisen Daily News redaktion och några dagar senare stormade kravallstyrkor in i tidningshuset och bar bort all utrustning. Åtalas för illegal utgivning Nu kommer samtliga 60 journalister och hela tidningsledningen att åtalas för illegal tidningsutgivning. President Robert Mugabe införde nämligen en lag för ett år sedan om att alla tidningar måste ha en licens och skriva under ett avtal, som i stort går ut på att ingen kritik fick riktas mot regeringen. Dailys News ägare vägrade och har i Högsta Domstolen ifrågasatt den nya strypande presslagen. Enda regimkritiska tidningen Daily News startade 1999, och är den mest populära tidningen i Zimbabwe. Den är den enda regimkritiska tidningen i landet. Informationsministern har kallat den ”ett hot mot landets säkerhet” och dagen efter han sa det, så sprängdes tidningens tryckeri. Under tidningens korta levnad, har ett dussintal reportrar gripits och åtalats och redaktionen varit utsatt för flera bombdåd och mordbränder.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg vincent.dahlback@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".