Missbruk och beslag av GBL ökar

Användningen av GBL, som i kroppen omvandlas till den narkotikaklassade drogen GHB, ökar. Under första halvåret har tullen mångfaldigat sina beslag jämfört med samma tid i fjol. I Sundsvall och i Göteborgsregionen har flera fall av överdoseringar rapporterats på senare tid.

Emma, som är 25 år, har periodvis använt GBL dagligen och berättar att allt fler använder drogen eftersom den är lätt att få tag på.

– Nu är det ju alltså kopiöst. Det är väldigt mycket.

Har det blivit mer?

– Ja.

Vilka är det som använder GBL?

– Mest yngre. De äldre är väl inte så intresserade. De har ju sitt liksom. Men ungdomar.

GBL är inte narkotikaklassat utan klassas som hälsofarlig vara vilket betyder att det är olaglig att inneha och sälja utan tillstånd. Trots det är det lätt att beställa GBL via internet eftersom det är laglig i flera andra länder och saluförs som ett rengöringsmedel för bilar och för klottersanering.

Jonas Karlsson, sakkunnig inom brottsbekämpningsstaben på Tullverket berättar att tullen flerdubblat sina beslag av GBL.

– Första halvåret så har det ökat markant, från tre beslagstillfällen första halvåret 2008 till 18 beslagstillfällen i år med drygt 80 liter i beslag i år jämfört med en och en halv liter förra året, säger Jonas Karlsson.

Många tycker inte det känns så allvarligt eller brottsligt att köpa GBL via internet menar Emma.

– Är det inte narkotikaklassat så är det ju okej och då beställer ju vem som helst det.

Kai Knudsen är överläkare och drogexpert på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och han är oroad över den ökade användningen av GBL.

– GBL är en väldigt farlig drog för den är så stark, så koncentrerad, så att det är väldigt, väldigt lätt att få i sig en dos som leder till helt oväntade effekter. Framför allt kan man bli snabbt medvetslös, säger Kai Knudsen.

För Emma som kämpar för att bli av med sitt narkotikaberoende skulle det hjälpa om GBL blev narkotikaklassat och därmed inte lika lättillgängligt.

– Ja, självklart. Det är ju lättare att få tag på. Som det är nu så är det ju bara att gå in och googla på GBL så kan man beställa hem. Men skulle det bli narkotikaklassat så skulle det ju inte vara så enkelt att få tag på och skulle säkert vara färre som använde det eftersom det blir svårare att få tag på. Och det blir ju mer kriminellt på något sätt.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se