Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort ansvar vilar på läkarna vid medicinering

Ekot har tidigare berättat att över 20 000 av de 300 000 som är långtidssjukskrivna i Sverige också utvecklat ett läkemedelsberoende. Sveriges Läkarföbund säger att ett stort ansvar för detta ligger på läkarna.
Enligt studien som Riksförsäkringsverket gjort är det fler än hälften av de patienter som får sömnmedel eller lugnande medel utskrivna som inte får tillräckliga upplysningar om att medicinerna kan vara beroendeframkallande. Enligt Lars Andåker, vd för Sveriges Läkarförbund, har läkarna ett stort ansvar när de skriver ut mediciner som kan vara beroendeframkallande. – Läkare har naturligtvis ett stort ansvar att inte skriva ut någon längre tid och inte alltför stora förpackningar. Samtidigt som man ska komma ihåg att det finn spatienter som är långtidsberoende av de här medicinerna på ett positivt sätt och behöver dem för sin sjukdom. Den som använder lugnande medel eller sömnmedel under en lång tid kan drabbas av likadana symtom som de man försöker bli fri från genom medicineringen. Studien visar också att de långtidsjukskrivna som äter medicin inte mår bättre än de som inte gör det. Elisabeth Kockfritz som är verksamhetsansvarig på rehabiliteringskliniken Tilma i Varberg efterlyser ett större ansvar från läkarna. Hon menar att det saknas tillräcklig uppföljning. – Jag menar att man skulle kunn afölja upp patienten och se om medicinen har haft effekt. Har patienten blivit bättre eller sämre, har nya symtom kommit till. Har patienten svårt att sluta med läkemedlen. Men enligt Lars Andåker på Sveriges Läkarförbund är många patienter inte villiga att ta till sig information om att läkemedlen kan vara beroendeframkallande. Ont om tid när patienten möter läkaren gör det också svårare att ordentligt gå igenom de problem som kan förekomma. Dessutom saknas idag möjligheten för läkaren att kontrollera vilka andra mediciner patienten tar. Det går alltså att få ut samma medicin från flera läkare utan att de vet om det. Enligt Lars Andåker skulle ett register över alla mediciner som förskrivits till stor del kunna förhindra beroende. – Läkarna behöver bättre kunskap om patientens totala förskrivning. Tyvärr är det så att man i dag kan gå runt till olika doktorer och få flera recept på samma medicin utan att utskrivande läkare känner till det, säger Lars Andåker.
Sara Hägg sara.hägg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".