Matsatsning ska ge 10 000 nya jobb

Genom att satsa på mat och turism ska Sverige få tiotusen nya jobb. Det framgår av regeringens handlingsplan för att göra Sverige till Europas nya matland, som presenterades i dag.

– Det här handlar om att skapa nya jobb, vi har sagt 10 000 nya jobb i hela Sverige. Mängder av nya stora och små företag som kan ge utkomster och inkomster till en bygd. Det ska också ge Sverige ett rykte som det goda matlandet, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Inför framdukade brickor med upplagd mat, som potatissallad och lax, presenterades handlingsplanen för visionen som föddes förra året: Sverige - det nya matlandet. I går beslutade regeringen att tillföra ytterligare 160 miljoner till det så kallade landsbygdsprogrammet där satsningen på mat och turism ingår.

Och målen är högt satta. Till exempel ska antalet livsmedelsföretag öka med 20 procent till 2020, till samma år ska livsmedelsexporten fördubblas från runt 50 miljarder till hundra och antalet övernattningar från turister ska också öka med 20 procent.

Nyckeln till att nå målen är utöver de ekonomiska stöd även ett nätverkande, enligt handlingsplanen. Samtidigt ska regionala matambassadörer tillsättas.

– Man kanske kan knyta kontakt med den som kan erbjuda boendet och man kanske kan knyta samman med ett reseföretag som ser till att man kommer till ett visst ställe från ett annat land, säger Eskil Erlandsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se