Försenad helikopter kan ge skadestånd

Uppdaterad 05:32

Försvarets materielverk, FMV, inleder nu förhandlingar som kan leda till skadestånd från företaget NHI som tillverkar försvarets nya stora helikoptrar. De skulle från början ha varit färdiglevererade i år, men nu är de så försenade att det inte kommer att vara fullt användbara förrän 2020.

– Det finns en stor osäkerhet i det som NHI lovar. Vi ser då att vi måste ta upp en diskussion om konsekvenserna av att kontraktet inte fullföljs enligt plan, säger Kurt Svensson, informationsdirektör på FMV.

Är det aktuellt att i det har sammanhanget också kräva skadestånd?

– Ja, vart den här dialogen och de senare förhandlingarna kommer att leda är svårt att säga.

Men den dörren kommer att stå öppen?

– Ja, det kommer att vara en del i den dialogen som vi kommer att föra, säger Kurt Svensson.

Helikopter 14 som den heter i Sverige, skulle ha levererats i 18 helt färdiga exemplar mellan 2005 och 2009. Än så länge är inte en enda färdig och accepterad av Försvarsmakten.

Och först 2020 kommer försvaret att kunna använda alla helikoptrar fullt ut. Därmed försämras Försvarsmaktens kapacitet för ubåtsjakt, trupptransporter och hjälp vid katastrofer.

Affären gick 2001 på sex miljarder kronor. Finland köpte samma år likadana helikoptrar och begärde och fick skadestånd redan 2007. Finland hotade med att köpa en helt annan helikopter och Kurt Svensson utesluter inte att det kan bli aktuellt för Sverige också.

– Vår uppgift är att leverera helikopterförmåga till Försvarsmakten, och just nu har vi problem med det med hänsyn till de leveranser som vi inte får från NHI, säger Kurt Svensson.

Ekot har talat med riksdagsledamöter i försvarsutskottet från båda blocken, och alla tycker att Sverige borde kräva skadestånd, eller redan borde ha gjort det, långt tidigare.

– Vi talar om många års förseningar. Jag är förvånad över att Sverige inte har aktualiserat den här frågan, säger folkpartisten Allan Widman.

Han får medhåll av socialdemokraten Anders Karlsson, ordförande i försvarsutskottet.

– Precis som om jag köper ett hus så är det ett leveransdatum. Samma sak gäller helikoptrarna. De håller inte leveransdatumen och då måste man sätta tryck på tillverkaren, säger försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Anders Karlsson

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se