Turkiska protester mot våldet i Xinjiang

Den turkiska ilskan mot upploppen i Xinjiang-regionen i Kina växer. Efter fredagsbönen i dag gick tusentals uigurer och turkar ut på gatorna runt om i Turkiet och protesterade mot våldet i Xinjiang.

Den största demonstrationen ska ha ägt rum utanför Fatih-moskén i Istanbul där uppemot 5 000 människor samlats.

Med uiguriska och turkiska flaggor i handen ska demonstranterna ha ropat slagord som "Nej till etnisk rensning", enligt flera nyhetsbyråer.

Det rapporteras också om demonstranter som bränt kinesiska varor och uttryckt att de vill se en bojkott av kinesiska produkter, vilket också den turkiska handelsministern Nihat Ergün uttryckt önskemål om. Men han var noga med att påpeka att det var hans högst personliga åsikt och inte regeringens.

Turkiet, som har starka kulturella band med det muslimska Xinjiang, har upprepade gången uttryckt oro över upploppen i den turkisk-språkiga regionen.

Premiärminister Recip Tayyip Erdogan har uttalat sig i hårda ordalag. Han har kallat våldet mot uigurerna för ett "illdåd" tidigare, men i dag använde han orden "ett slags folkmord", enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigare i veckan krävde man att oroligheterna i området ska tas upp för diskussion i FN:s säkerhetsråd. Men kravet har avvisats från kinesiskt håll, med hänvisning till att händelserna är en "intern angelägenhet".

Och det är just frågan om "intern angelägenhet" som är ett dilemma för Turkiet i sin relation till uigurerna för Turkiet själv använder ofta just det begreppet för att avvisa internationell kritik mot behandlingen av sina egna minoriteter.

Därför kan landet inte heller gå på för hårt mot Kina vad gäller uigurerna. Samtidigt har regeringen att handskas med hemmaopinionen och turkiska nationalister som känner stor sympati för sina "bröder", som de kallar uigurerna.

Sîlan Diljen
silan.diljen@sr.se

Fakta: Xinjiang

Xinjiang är en glest befolkad, självstyrande region i nordvästra Kina. Området är nästan fyra gånger så stort som Sverige, en sjättedel av Kinas yta. 

Regionen har stora oljereserver och är Kinas främsta producent av naturgas.

Av regionens totalt cirka 20 miljoner invånare är omkring hälften uigurer, en huvudsakligen muslimsk folkgrupp som talar ett turkiskt språk.

Genom stark inflyttning på senare år har andelen han-kineser emellertid ökat kraftigt, från 6 procent av invånarna 1949 till närmare 40 procent i dag.

Huvudort är Ürümqi, med cirka 2,5 miljoner invånare. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.