Svenskar med H1N1 isolerade på Cypern

Uppdaterad: 22:58
Fem svenskar hålls isolerade på Cypern misstänkt smittade av den så kallade svininfluensan, H1N1. Det är bekräftat av UD att två av de fem svenskarna verkligen är smittade.

Det finns inga uppgifter om hur allvarligt sjuka svenskarna är. Men en av dem, en kvinna, kommer att hållas kvar på sjukhuset medan övriga fyra får åka hem till Sverige igen i morgon.

De senaste veckorna har 13 svenskar som kommit hem från Cypern insjuknat i influensan. Men Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, tycker inte svenskar som planerar att turista på Cypern behöver oroa sig.

– Hittills har vi inga rapporter om att det har varit en allvarlig sjukdom som har lett till döden eller något sådant. Ingen av de svenskar som har smittats och kommit hem till Sverige har heller fått någon allvarlig sjukdom. Man kan betrakta det här som att det föregår ett vanligt influensautbrott på Cypern, säger Annika Linde.

Samtidigt har det blivit känt att en tidigare helt frisk person dött i sviterna av svininfluensan på ett sjukhus i Södra England. Det är första gången en person som inte tidigare haft problem med hälsan dör av sjukdomen i Storbritannien.

Enligt Smittskyddsinstitutet finns det i dag totalt 135 bekräftade fall av svininfluensa i Sverige.

Andrea Hökerberg
andrea.hokerberg@sr.se