Östeuropas största marknadsplats stängs

I Moskva har myndigheterna stängt en gigantisk marknadsplats. Handlarna kommer nästan uteslutande från Kina, Centralasien och Kaukasus och hotas nu av ekonomisk ruin. Många förbereder sig på att återvända till sina hemländer.

Avfärd till Baku klockan 20.00 står det på bussen och den börjar nu så smått och fyllas av azerbajdzjaner på väg bort från Moskva.

– I fyra år har jag arbetat här på marknaden och nu har alla blivit arbetslösa, säger Izmaiom Sjamajev.

Han har sålt reservdelar till bilar, nu är han på väg hem till Baku fast han hoppas att marknaden öppnar igen. Men frågan är om den gör det. Myndigheterna säger i varje fall att den har stängts för gott.

Tjerzikovskijmarknaden har beskrivits som den största handelsplatsen i östra Europa. Det är en stad i staden där man kunnat köpa precis allting, tiotusentals människor har arbetat på eller i anslutning till marknaden, nästan alla migranter, många papperslösa, från Vietnam till Moldavien.

Moskva stad har länge haft ett ont öga till platsen. De säger att det är dålig kontroll på vad som säljs och att många varor är otjänliga eller farliga. En dag bara låstes marknaden och många kan inte längre komma åt sina produkter.

– Det finns handlare som inte längre har pengar att ens köpa bröd för, andra har inte råd med hyran och sover på gatan, säger busschauffören Namik Kulijev.

Moskva stad har öppnat ett soppkök på området för dem som har det svårast. Några mindre demonstrationer har också organiserats men de flesta är rädda för att protestera eftersom de riskerar att kastas ut ur Ryssland.

Busschauffören Namik gör just nu goda affärer. Det är ju många som vill hem, men han undrar hur det ska bli sedan. Som det är nu tjänar han sina pengar genom att två gånger i månaden köra fram och tillbaka mellan Baku och Tjerzikovskijmarknaden.

Ett argument myndigheterna har haft för att stänga marknaden är att det säljs mycket smuggelgods. Det gör Izmaiom Sjamajev upprörd.

– Det är inte vårt fel, det är de ryska tullmännen som hela tiden begär mutor istället för att ta upp tull, hävdar han.

Tiden börjar närma sig för avfärd. Det är nära 3 000 kilometer bilvägen till Baku. Om två dygn är man framme.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se