Ghananer gläds över Obamas besök

USA:s president Barack Obama är på blixtbesök i västafrikanska Ghana. Eftersom han är den förste afro-amerikanske presidenten som besöker landet är förväntningarna höga.

Att Obama besöker Ghana beror på att landet har en väl fungerande demokrati och att ekonomin har gått bra, säger Mats Karlsson som tidigare var chef för Världsbanken i Ghana.

– Ghana har faktiskt fört en ganska framgångsrik ekonomisk politik de senaste fem-tio åren. Ghana har också en fungerande öppen demokrati, med stark debatt i radio och öppenhet, samt konkurrens mellan två jämnstora partier.

Med Obamas besök vill USA att Ghana ska statuera ett exempel för andra afrikanska stater, menar bedömare. Landet har haft två framgångsrika maktskiften de senaste åren, något som är ovanligt eftersom statskupper hör till vardagen i Afrika.

Dessutom har man även lyckats att nästan halvera landets fattigdom, enligt Mats Karlsson. Under dagen besöker Obama, bland annat, en plats på Ghanas kust som användes under slavhandeln på 1800-talet.

Och enligt svensk-ghananen Subeeeru Salaam, som befinner sig i Accra, har många sett fram emot besöket.

– Att vi har den första svarta presidenten som nu besöker ett svart land är spännande, säger Subeeeru Salaam.

Men Subeeeru Salaam säger också att känslorna är blandade då USA har anklagats för att ha varit inblandad i flera statskupper i Afrika tidigare.

För några år sedan hittades olja i Ghana. Och från vissa håll finns det nu misstankar om att Ghana är intressant för USA på grund av oljan. Inte minst sedan Kina på senare tid har slutit avtal med flera av Afrikas oljeproducerande stater.

Men det tror inte Mats Karlsson är skälet bakom Obamas besök.

– Nej, Clinton och flera andra amerikanska presidenter har varit här tidigare av andra skäl, säger Mats Karlsson.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se