Demokrater vill ha bättre insyn i CIA

I USA har en ny konflikt brutit ut mellan underrättelsetjänsten CIA och demokraterna i kongressen. Demokraterna har reagerat starkt på att CIA i flera år hemlighållit en del av sin antiterrorverksamhet.

De senaste dagarna har demokratiska kongresspolitiker återigen varit upprörda över att de inte haft tillräcklig insyn i spionorganisationen CIA. Det hela började när den nytillträdde CIA-chefen Leon Panetta avslöjade att CIA i åtta år haft ett speciellt program som man inte informerat kongressen om.

Att CIA struntat i att informera kongressen är ett lagbrott, sa demokraten Jan Schakowski till tv-kanalen MSNBC.

Exakt vad det här speciella programmet handlat om är inte offentligt. Men källor till Washington Post uppger att det är frågan om kartläggning av misstänkta terrorister. Det är oklart om programmet verkligen realiserats eller om det stannat vid planering och träning.

Flera demokrater vill nu utreda varför inte CIA informerade kongressen. Även CIA-chefen Panetta har beordrat en intern granskning. Han har också stoppat det hemliga underrättelseprogrammet.

Relationen mellan CIA och vissa demokrater i kongressen har varit dålig en längre tid. I maj anklagade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, CIA för att inte ha berättat för henne att deras agenter använde skendränkning som förhörsmetod. CIA avvisade dock kategoriskt Pelosis påståenden.

Klas Wolf-Watz, Washington
klas.wolf-watz@sr.se