Styckmordsundersökning läggs ned

Åklagaren har lagt ned förundersökningen om det uppmärksammade styckmordet på en kvinna i Stockholm 1984. Beslutet fattades av chefsåklare Stefan Bergman den 1 juli, med hänvisning till att mordet skedde i juni 1984, även om kroppen hittades ett par veckor senare. Därför är nu tiden ute för eventuellt åtal.

Rättegången om mordet på den styckmördade Catrine är en av de mest uppmärksammade och märkligaste i svensk rättshistoria.

I juli 1984 hittades en säck med delar av en 27-årig kvinnas kropp vid Karlbergs strand i Solna. Polisen kunde inte fastställa dödsorsaken eftersom delar av offrets kropp fortfarande saknas, bland annat huvudet. Det är därmed inte heller fastslaget att kvinnan blev mördad.

Två läkare, som kom att kallas obducenten och allmänläkaren i massmedierna, åtalades i Stockholms tingsrätt 1988. Hustrun till en av de åtalade läkarna vittnade under rättegången. Kvinnan menade att parets tvååriga dotter berättat för sin mamma att hon tvingats närvara vid styckningen.

Rättegången måste dock göras om efter att nämndemän berättat om hemliga överläggningar i tidningen Aftonbladet.

Läkarna frikändes för mordet, men domstolen menade ändå att läkarna hade styckat kroppen. Styckningen var dock redan preskriberad och läkarna släpptes.

Ny DNA-teknik har senare visat att de fingeravtryck och de hårstrån som fanns vid den styckade kroppen inte kommer från de åtalade läkarna.

Läkarna har stämt staten och krävt skadestånd.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se