Pensionerade kvinnor dricker allt mer

Ett växande antal kvinnliga pensionärer får problem med sitt drickande. I jämförelse med för tio år sedan är det nu dubbelt så många kvinnliga pensionärer som vårdas på sjukhus för alkoholförgiftning, visar nya siffror från Socialstyrelsen.

– När jag klev upp på morgonen hällde jag upp en grogg och sedan ställde jag mig och diskade. Jag drack lite, men under hela dagen, säger 72-åriga Lena som var alkoholist i 30 år.

Efter ett par skilsmässor började Lena dricka sprit, 35 cl ren sprit varje dag, varje vecka, år efter år. Till slut hade hon förstört kroppen och nervsystemet, säger hon. Hon fick svår baksmälla och ångest när hon drack.

– Till slut insåg jag att det här är inte värt det. Då hade det övergått till att bli en fruktansvärt psykisk smärta i stället, efter alkoholförbrukning.

Lena gick med i Länkarna och är nykter sedan hon var 65. Värst i det nyktra livet var att prata med barnen.

– Jag har talat om att jag kanske inte var världens bästa mamma, men att jag kan bli en väldigt bra farmor.

Lena känner många pensionärer i samma situation.

– När man får sin pension då tutar det på lite grann och det köps vinboxar och allt möjligt. Men när pengarna tar slut tar spriten slut också och det kan ju vara tur det i och för sig.

Det finns ny statistik om det här, som Ekot bett Socialstyrelsen ta fram. Den kanske sorgligaste siffran är den för antalet kvinnor över 65 år som vårdats på sjukhus för allvarliga alkoholförgiftningar.

Det var drygt 200 för tio år sedan och det är omkring dubbelt så många, eller 400, i dag.

Kvinnors supande får inte samma uppmärksamhet och resurser som mäns drickande. Men problemen kan bli många och svåra för äldre kvinnor, säger alkoholläkaren på Folkhälsoinstitutet, Sven Andréasson.

– Det blir strul med mediciner, man behöver mera stöd från hemhjälp och så vidare.

Bakom den dystra utvecklingen ligger högre inkomster bland nyblivna pensionärer och att nya pensionärer tar med sig ett intensivare drickande in i pensionsåldern, säger Andréasson.

– En generationseffekt där fyrtiotalisterna nu kommer upp i pensionsålder och de drack ju väsentligt mer än trettiotalisterna och tjugotalisterna och så vidare, säger Aven Andréasson på Folkhälsoinstitutet.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se