Motstridiga uppgifter om våld i Xinjiang

Enligt kinesiska uppgifter dog 184 människor i upploppen och över tusen skadades. En stor majoritet, 137 av de döda, ska ha tillhört den kinesiska majoritetsbefolkningen han. Men bland uigurer cirkulerar helt andra uppskattningar.

Dödstalen från veckans oroligheter i Kinas Xinjiangregion kommer från kinesiska myndigheter men uigurledaren Rebiya Kadeer, som lever i exil i USA, hävdar att i hela regionen kan tusentals personer ha mist livet.

Medan Kina officiellt anklagar Kadeer och hennes exilorganisation för att ha inspirerat våldet, lägger hon själv skulden på de kinesiska säkerhetsstyrkorna som sattes in för att skingra uiguriska demonstranter för snart en vecka sedan.

Av de kinesiska myndigheternas dödstal framgår inte hur många som dog eller skadades på grund av polisens och militärens insats. Men vittnen i Ürümqi berättar om intensiv skottlossning och bland uigurer är misstron mot den kinesiska versionen av händelserna stor.

Trots att den statliga televisionen visat bilder på misshandlade och dödade hankinesiska män, kvinnor och barn är det svårt för kinesiska myndigheter att övertyga uigurer om att majoriteten av offren för veckans oroligheter skulle vara hankineser, eftersom vardagen i Xinjiang innebär diskriminering av uigurer och en konstant uppvisning i hankinesernas överlägsenhet, medan den stora massan uigurer fortfarande lever fattigare än genomsnittskinesen.

Desstom har de kinesiska säkerhetsstyrkornas ingripande väckt minnen av fortfarande outredda dödsskjutningar, senast i staden Yining som heter Gulja på uigur. Demonstrationer där 1997 slogs ned brutalt under oklara omständigheter.

Inflyttningen till Xinjiang på senare år har gjort uigurerna till en minoritet i regionen, som fortfarande är extremt segregerad. Hankineser och uigurer talar inte bara olika språk utan har ofta helt motstridiga uppfattningar om situationen.

Xinjiang kallas ofta Östturkestan av uigurer, men styrs som en autonom region inom Kina. Makten ligger hos hankineser som bistås av privilegierade uiguriska kommunistpartimedlemmar. Myndighetsutövningen i Xinjiang är ännu mindre öppen än i andra delar av Kina, och det är mycket svårt att få tag på tillförlitlig information från den vidsträckta och glesbefolkade regionen.

Hanna Sahlberg
hanna.sahlberg@sr.se