Efter 25 år

Styckmordsfall förblir olöst

Uppdaterad 13:03
Förundersökningen om det uppmärksammade styckmordet på Catrine i Stockholm 1984 har lagts ned. Beslutet fattades av chefsåklare Stefan Bergman.

– Allt talar för att hon avled någon gång vid pingsthelgen, i juni månad blev det sannolikt preskriberat. För någon dag sedan fattade jag det formella beslutet, säger Stefan Bergman till Ekot.

Rättegången om mordet på den styckmördade Catrine är en av de mest uppmärksammade och märkligaste i svensk rättshistoria.

I juli 1984 hittades en säck med delar av en 27-årig prostituerads kropp vid Karlbergs strand i Solna.

Polisen kunde inte fastställa dödsorsaken eftersom delar av offrets kropp saknas, bland annat huvudet. Det är därmed inte heller fastslaget att verkligen kvinnan blev mördad.

Två läkare, som kom att kallas obducenten och allmänläkaren i massmedia, åtalades vid Stockholms tingsrätt 1988. Hustrun till en av de åtalade läkaren vittnade under rättgången. Kvinnan menade att parets tvååriga dotter berättat för sin mamma att hon tvingats närvara vid styckningen.

Läkarna frikändes för mordet men domstolen menade ändå att läkarna hade styckat kroppen. Styckningen var dock redan preskriberad och läkarna släpptes.

Ny DNA-teknik har senare visat att de fingeravtryck och de hårstrån som fanns vid den styckade kroppen inte kommer från läkarna. Läkarna har stämt staten och krävt skadestånd.

Ett lagförslag om att helt slopa preskriptionstiden för mord kommer troligen i höst.

Tomas Bodström, socialdemokratisk ordförande i justitieutskottet är kritisk till att lagen ännu inte ändrats och säger att utredningen om Catrine inte hade behövt läggas ner om regeringen jobbat snabbare.

– Det finns förstås många brott där det finns svåra gränsdragningar men det får inte innebära att man låter mord efter mord preskriberas helt i onödan, säger Tomas Bodström till Ekot.

Du hade ju själv fyra år på dig?

Jag tog fram förslaget, mer kan man inte begära.

Ekot har förgäves sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Fakta: Preskriptionstid

  • Juridisk term för att en fordran, talan m.m. upphör sedan viss tid förflutit från dess tillkomst.
  • I brottmål innebär preskription att åtal inte längre kan väckas. 
  • Om straffet för ett brott inte kan bli svårare än fängelse i ett år är preskriptionstiden två år, och om det kan bli fängelse på livstid, t.ex. vid mord, är preskriptionstiden 25 år.
  • Ett lagförslag om att ta bort preskriptionstiden för mord kan komma i höst. Man ska bland annat ta diskutera om det är någon idé att ha en bortre tidsgräns samt vilka brott som ska omfattas.

Källa: Nationalencyklopedin, Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.