Martin Ebner nekar till insiderbrott

Den schweiziske finansmannen Martin Ebner, som tidigare utmanat familjen Wallenbergs maktsfär, svor sig fri från insiderbrott på onsdagen i en domstol i Zürich. Ebner är misstänkt för att ha sålt aktier i den italienska däcktillverkaren Pirelli efter att ha fått insiderinformation.
Klädd i grå kostym, blå skjorta och spräcklig fluga kom Martin Ebner till lokaldomstolen i Zürich. Han såg sig om i rättssalen och hälsade personligt på några av journalisterna som fyllt de tre åskådarbänkarna. Under förhöret argumenterade Ebner med övertygelse. Enda gången som koncentrationen och hans omtalade kyla släppte, var när domaren, i förbifarten, frågade vad processen hade betytt för honom. Åklagaren har stulit två år av mitt liv, svarade Martin Ebner, och beskrev alla skriverier om honom som ren förföljelse. Mannen som utmanat Wallenbergs makt i Investor fick helt plötsligt något ömkligt över sig. Åtalet i dag handlar om affärer som Martin Ebners BC-bank gjorde i den italienska däcktillverkaren Pirelli 1998. Ebner gjorde i slutändan en dålig affär och förlorade 100 000 schweizerfranc. Därför står han inte åtalade för insiderbrott utan den lägre graden av brottet, försök till insiderbrott. Åklagaren har att bevisa att Martin Ebner sålde sina Pirelliaktier efter att ha fått information från Pirellis styrelse. Ebner själv förnekar och säger att han själv lagt ett bud på Pirelli. Han hade ett intresse av att aktiekursen skulle sjunka. Därför sålde han dyrt och köpte tillbaka billigt. Om Martin Ebner blir fälld är han den första av de stora finansmännen i Schweiz som fälls för ett insiderbrott. Det kan betyda slutet för honom som bankman. Men det är få som tror att åklagaren kommer att lyckas.
Kristian Åström, Zürich kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".