Indexfonder billigare än aktiefonder

Storbankerna har kritiserats för dyra aktiefonder med förvaltare som inte tillför mer avkastning än ett vanligt aktieindex. Ett alternativ är billigare indexfonder som går att handla direkt på olika aktiebörser. Förra året ökade försäljningen med flera hundra procent.

Stefan Agerman har nu startat en sajt på internet för att informera om fonderna.

– Intresset för börshandlade fonder skapas av det faktum att många aktivt förvaltade fonder inte slår sina jämförelseindex. Varför köpa en aktivt förvaltad fond som inte slår sitt jämförelsesindex när du kan köpa jämförelseindex, som är en börsnoterad produkt, till ett betydligt lägre pris, säger Stefan Agerman, ägare till EFT Sverige.

Börshandlade indexfonder är ett ganska nytt fenomen i Sverige, men fonderna är desto vanligare utomlands, framförallt i USA och Tyskland.

Fonderna består av aktier som motsvarar olika index, till exempel Stockholmsbörsens index för storbolag eller ett internationellt råvaruindex.

Fördelen med de börshandlade fonderna är framförallt att de är billigare. Förvaltningsavgiften är ungefär en tredjedel av bankernas vanliga aktiefonder. Nackdelen är att det kostar runt 100 kronor i aktiecourtage både att köpa och sälja fonderna.

I dagsläget handlas de börshandlade fonderna främst hos internetmäklare som till exempel Nordnet. Och deras Sverigechef, Johan Tidestad, säger till Ekot att intresset är explosionsartat. Under 2008 ökade omsättningen för de vanligaste börshandlade fonderna med nästan 300 procent.

Och snart måste även storbankerna hänga på trenden. Det tror i alla fall Stefan Agerman, ansvarig för internetsajten ETF Sverige.

– Den svenska marknaden är egentligen kontrollerad av storbankerna. Och den marknaden kan klassas som en oligopolmarknad. Eftersom börshandlade fonder är en lågprisprodukt i förhållande till vanliga aktiefonder så finns det ett intresse att försöka bibehålla den marknaden så intakt så länge man bara kan. Jag tror att den marknaden successivt kommer att släppas i och med att kunderna kommer att kräva att få tillgång till den här produkten, säger Stefan Agerman, ägare till ETF Sverige.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se