GHB-förgiftningar

Oklart om förgiftade kvinnor blev drogade

Fyra unga kvinnor fördes i natt till sjukhus i Sundsvall efter en överdos av det narkotikaklassade medlet GHB. Samtliga är nu utskrivna, men det är oklart om kvinnorna tog preparatet frivilligt eller blev drogade.

Tre av kvinnorna togs om hand i samband med en fest i Härnösand, berättar Lars Lemón, förundersökningsledare hos polisen i Västernorrland.

– I det här gänget fanns tre flickor som uppvisade väldigt tydliga tecken på att vara påverkade av någon form av narkotika. Vi misstänker i detta läge att det kan röra sig om GHB eller GBL. Någon i ungdomsgänget sa att flaskan skulle innehålla GHB eller GBL, säger Lars Lemón vid polisen i Sundsvall.

GHB är ett narkotikaklassat medel som vid överdosering kan göra att andningen upphör och kan leda till medvetslöshet.

GBL är ett lösningsmedel klassat som ett hälsofarligt preparat som i kroppen omvandlas till GHB.

Under sommaren har flera ungdomar varav de flesta kvinnor i trakterna av Sundsvall förts medvetslösa till sjukhus efter att ha tagit GHB eller GBL.

Kai Knudsen är överläkare och drogexpert på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han säger att de flesta GHB/GBL missbrukare är män men att kvinnor löper en större risk när de använder medlen.

– Kvinnor löper andra risker än män. Framför allt tål de mindre mängder så det blir lättare en kraftig överdos, säger Kai Knudsen, vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se