Cheney beordrade CIA:s mörkläggning

Uppdaterad: 05:50
De senaste dagarna har det i USA avslöjats att CIA höll ett antiterroristprogram hemligt för kongressen i åtta år. Enligt nya uppgifter var det ex-vicepresidenten Dick Cheney som beordrade CIA att inte informera kongressen.

Det är tidningen New York Times som skriver i sin nätupplaga att det var på direkt order från förre vicepresidenten Dick Cheney som CIA under åtta år inte informerade kongressen om det hemliga antiterroristprogrammet.

Enligt tidningens källor är det den nytillträdde CIA-chefen Leon Panetta som avslöjat det för kongressens underrättelseutskott. Varken Dick Cheney eller CIA har kommenterat New York Times uppgifter.

CIA drog igång det aktuella programmet efter 11 september-attentaten 2001. Exakt vad det handlat om är hemligstämplat, men enligt flera tidningar i USA är det frågan om kartläggning och övervakning av misstänkta terrorister. Det är dock oklart om programmet verkligen gick in i skarpt läge eller om det stannade på förberedelsestadiet.

Enligt amerikansk lag ska kongressen i nästan alla lägen hållas informerad om CIA:s underrättelseverksamhet. Men det var först häromveckan som kongressen fick kännedom om programmet.

Från demokratiskt håll har man reagerat starkt på mörkläggningen och har krävt en utredning om varför CIA inte informerade kongressen. Den nye CIA-chefen Leon Panetta stoppade programmet så fort han fick höra talas om det.

Demokraterna i kongressen har under våren hävdat att CIA vid flera tillfällen de senaste åren undanhållit kongressen information.

Klas Wolf-Watz Washington
klas.wolf-watz@sr.se