Ekot i Rangoon

Munkar övervakas i militärens Burma

Efter den så kallade saffransrevolutionen i Burma för snart två år sedan har militärregimen infört en mycket hård kontroll över landets munkar. Alla munkar som kommer till städerna registreras och fotograferas, så att regimen snabbt ska kunna identifiera dem som inte lyder militären. Det säger en munk som Ekot har träffat i Burmas största stad Rangoon.

 - Militären deporterar inte längre munkar ut på landsbygden men har full kontroll över dem som kommer hit för att gå i lära, säger munken som själv tillbringat åtta år i det ökända Inseanefängelset i Rangoon, där nu fredspristagaren Aung San Suu Kyi hålls fängslad i väntan på dom i rättegången där hon anklagas för att ha brutit mot sin husarrest.

Den hårdföra militärregimen har också sett till att det är färre munkar i städerna.

Före demonstrationerna, när munkarna ledde upproret mot regimen hösten 2007, fanns det över 100 000 munkar bara i Rangoon. Numera tillåts bara runt 60 000, säger munken.Men det är inte bara munkarna som
är bevakade. Aye Thav Aung som är en av landets högsta oppositionspolitiker säger att regimen bevakar allt befolkningen gör.

– Vi är ständigt bevakade, får inte säga vad vi vill, inte resa dit vi vill och regimen bryter hela tiden mot de mänskliga rättigheterna. Till exempel, hur kan man gripa människor som hjälpte dem som drabbades så hårt av cyklonen Nargis för drygt ett år sedan, säger han och skakar på huvudet. Och att jobba politiskt är att ständigt bli förföljd, trots att regimen säger att den ska genomföra ett val nästa år, som ska ge landet demokrati.

– Inte bara jag själv, utan hela min familj och min affärsrörelse, har de gång på gång försökt förgöra, säger Aye Thav Aung, som också tillbringat många år i fängelse. Men han vägrar att ge sig mot den hårdföra regimen.

– En dag, säger han bestämt, kommer det att bli demokrati i detta land också.

Margita Boström, Rangoon, Burma
margita.bostrom@sr.se