Brott misstänks i samband med bilkrasch

Uppdaterad: 16:46
I en personbilsolycka natten till i dag på Munsö i Ekerö kommun nordväst om Stockholm omkom två män i 20-årsåldern. Två av männen fanns på bilens tak när bilen körde av vägen.

– Nu när han vaknat upp till detta förförliga så han mår inte bra. Och han kan inte förstå vad det är som gör att han kör i väg med de här två hängandes på taket, säger Hans Nilsson, chef för trafiksektionen i Västerort.

Olyckan inträffade vid 03.30-tiden natten till i dag. Bilen körde på en smal grusväg, kantad av träd.  På taket låg eller stod två unga män, 20 och 21 år gamla, och i bilen fanns en man och kvinna, lika gamla och också de från Stockholm.

De fyra var på samma privata fest. Två av männen hoppade upp på bilen när föraren var på väg bort. Enligt polisen kom bilen sedan av vägen och kraschade in i ett träd. När ambulanspersonal kom till platsen var de två män som befunnit sig på taket redan döda.

Kvinnan och föraren skadades svårt och fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Föraren har hörts av polisen på sjukhuset och misstänks nu en rad trafikbrott, bland annat grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri.

Trafikpoliser känner till flera några fall där personer ställt sig på taket på en bil under färd. Surfar som de kallar det. Och ytterligare många fall av vansinnesfärder som filmas för att läggas ut på internetsajten Youtube. Där finns rader av videor med personer som gör livsfarliga omkörningar eller kanske kör extremt snabbt till exempel genom Stockholms city.

– Det förekommer hela tiden. Inget säger att just den här vansinnesgrejen skulle dokumenteras. Men man måste ju ha fått idén någonstans ifrån.

Det går kanske att klamra sig fast en stund på ett biltak, men bara på absolut slätt underlag, som på en landningsbana. Och så fort något händer, då går det illa, säger Tommy Stjernerlantz, förundersökningsledare på trafiksektionen vid Stockholmspolisen i Västerort.

– Det räcker att du väjer. Gör du en kraftig väjning så kan du inte hålla dig fast för du är inte beredd på det där uppe.

Och han varnar alla som vill ta efter.

– Inte ball och inte häftigt att göra detta. I detta fallet fyra ungdomar, hur många kompisar hur många anhöriga är det inte som blir drabbade nu, säger Tommy Stjernerlantz, förundersökningsledare på trafiksektionen, vid Stockholmspolisen i Västerort.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se