”Asylsökande barn bedöms för hårt av myndigheter”

Svenska myndigheter gör för hårda bedömningar när barn kommer hit och söker asyl, anser både Rädda Barnen och Svenska Barnläkarföreningen. Varken upprepade självmordsförsök eller intyg från barnexperter räcker för att få stanna av humanitära skäl, och nu kräver organisationerna att avvisningsbesluten ska granskas.
Det säger Svenska Barnläkareföreningen och Rädda Barnen i dag och kräver att avvisningsbesluten ska granskas för att undersöka hur lagen fungerar i praktiken. Henry Ascher är docent och överläkare på Drottning Silvias Barn och ungdomssjukhus i Göteborg - Det har blivit väldigt mycket hårdare. Även de expertbedömningar som görs av psykologer och andra som kan det här med barn och deras situation, bryr man sig inte om. Man tar inte hänsyn till de bedömningar som görs i besluten. Bedömningar av asylärenden i Sverige har blivit så hårda att antalet personer som inte vågar åka tillbaka till sina hemländer efter avvisning ökar. Det hävdar de båda organisationerna som i dag riktar skarp kritik mot Migrationsverket och Utlänningsnämnden. Statistiken stöder organisationerna. Även om antalet asylsökande har ökat kraftigt de senaste åren, så ökar också andelen som gömmer sig undan avvisning. Förra året gick omkring 30 procent av de som fick avvisningsbeslut under jorden. Bara två år tidigare var den andelen mindre än en fjärdedel. Det innebär att tusentals barn lever gömda i Sverige. Nu kräver både Barnläkareföreningen och Rädda Barnen att skola och sjukvård ställer upp. Även för barn som saknar papper. - Det finns en samsyn om att alla barn i hela världen ska ha rätt att gå i skola. Det känn sju oerhört viktigt att det gäller även de här barnen. De måste få gå i skolan och vara som andra barn och leva ett någorlunda normalt liv. Utan att vara rädda för att bli hämtade av polis eller bli tagna, säger Monica Brendler Lindquist, psykoterapeut på Rädda Barnen.
Susan Ritzén susan.ritzen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".