Bilsurfning ledde till dödsolycka

Två män i 20-årsåldern omkom vid en bilolycka på Munsö i Ekerö kommun natten mot söndagen. De två männen låg eller stod på taket när bilen kraschade in i ett träd. Föraren är nu misstänkt bland annat för vållande till annans död.

– Nu när han vaknat upp till detta förfärliga så mår han inte bra. Och han kan inte förstå vad det är som gör att han kör i väg med de här två hängandes på taket, säger Hans Nilsson, chef för trafiksektionen i Västerort.

Olyckan skedde på en smal grusväg. Dagen efter syns djupa hjulspår och märken på en kraftig trädstam. De två unga männen låg, eller stod, på taket när bilen kraschade in i trädet. Båda var döda när ambulansen kom till platsen. Föraren och den kvinna som satt i bilen skadades svårt.

Attilla Hezare är tjugo år och bor på Ekerö. Han kände inte dem som var med om olyckan, men han känner väl till begreppet bilsurfning.

– Antingen är det en person som kör eller så är det ingen som kör. Och så går de upp på bilen, ställer sig upp och så åker de. De gör det för att de är fulla och inte har något bättre för sig.

På videosajten Youtube ligger en mängd filmer där unga killar står eller sitter på biltak under färd. Tommy Stjernerlantz är förundersökningsledare på trafiksektionen vid Stockholmspolisen i Västerort och vet hur fort det kan snett.

– Det räcker att du väjer. Gör du en kraftig väjning med bilen så kan du inte hålla dig fast för du är inte beredd på det där uppe. Det är inte ballt och inte häftigt att göra det här.

En av Attilla Hezares vänner bröt armen i en bilsurfningsolycka, men han tror inte att olyckor avskräcker den som vill testa.

– Nej, det tror jag nog inte. Jag tror inte det spelar någon roll vad som har hänt, när det är fulla gör de det de vill, säger Attilla Hezare.

Sofia Tanaka
sofia.tanaka@sr.se